Училищен живот

Абитуриентски  бал  на  випуск  2024 г. – 26.05.2024 г.

 

Изпращане  на  абитуриентите  от  випуск  2024  на  ПГЛП – гр.  Монтана

 

Инициатива  „Походът  на   книгите“

Интересна, ползотворна, свежа и забавна бе срещата на учениците от ПГЛП – гр. Монтана с Ташко Кирилов, учител по БЕЛ по повод инициативата „Походът на книгите“, която насърчава четенето.

 

На  екскурзия в  Плевен

Една незабравима екскурзия, изпълнена с много емоции изживяха ученици от ПГЛП – гр. Монтана до град Плевен.

 

Културни пътеки на приятелството

Учениците от Професионална гимназия по лека промишленост – гр. Монтана, участвали в конкурса за есе на тема „Живеем заедно и хармонично“ в рамките на арт-кампанията по проект „Културни пътрки на приятелството“ получиха своите грамоти и награди на организирано събитие в Държавния архив – гр. Монтана.
Алекс Емилов Атанасов от VIII A клас на ПГЛП – гр. Монтана бе класиран на престижното трето място в конкурса за есе.
Гордеем се с Вас ученици, продължавайте все така да сте креативно и творчески настроени и достойно да представяте гимназията ни в бъдещите си участия в конкурси!

Мартенска работилница в ПГЛП – гр. Монтана

 

Отбелязване на   деня  за борба  с  училищния  тормоз  в ПГЛП – гр. Монтана

В последната сряда на месец февруари отбелязваме деня за борба с училищния тормоз, познат като ,,Ден на розовата фланелка“.
Ученици и учители от ПГЛП-Монтана подкрепиха инициативата.

Училищен кръг на състезание „Млади таланти в модата“

 

Категория 1 – „Художествена скица“

 

 

Категория 2 – „Сръчни ръце“

 

 

Училищен кръг на състезание по професия „Козметик“

Училищен кръг на състезание по професия „Фризьор“

Коледно  тържество  в  ПГЛП – гр. Монтана

Отбелязване на Коледа в ПГЛП – гр. Монтана.

   На 20 декември учениците от Професионална гимназия по лека промишленост – Монтана отбелязаха с тържество предстоящите празници.

Това се осъществи благодарение на участието на училището в НП „Заедно в изкуствата и спорта“ и на сформираните групи за реализиране на занимания в сферата на танцовото и театралното изкуство.

   Учениците и техните ръководители се постараха празникът да обхване представянето на българските традиции по един интересен за учениците начин, да има забавления и игри, томбола.

Екипната работа бе пример за това как децата могат да научат за българските традиции чрез тяхното пресъздаване. Наблегнато бе на елементите, които са използвани в миналото и които се използват сега – коледари, красива елха, трапеза с традиционни ястия, народни песни и хора. Този труд бе високо оценен от публиката с аплодисменти.

Отбелязването на Коледа протече според изработения сценарий.

 Празникът завърши с хоро.

 

 

Грамоти по рисуване  на ученици  от ПГЛП – гр. Монтана

 

На Коледното тържество бяха връчени и получените грамоти по рисуване на учениците от 8 А клас – Алекс  Атанасов, Георги  Пламенов и Тошко  Ванчов, за участие в обявени конкурси за рисунки през годината.

 

ПГЛП – гр. Монтана представя футбола

 

На 18.12.2023г. в двора на Професионална гимназия по лека промишленост – Монтана се състоя представителна изява на отбора по футбол към НП“ Заедно в изкуствата и спорта“ с ръководител Александър Мишев.
Участниците от отбор 8-10 клас и отбор 11-12 клас показаха завидни качества и умения, спортментство и ентусиазъм за победа, за което бяха аплодирани от публиката.
След оспорвания двубой срещата завърши 4:3 в полза на отбор 11-12 клас.

 

На театър!

Учениците, участващи в театралната група по НП „Заедно в изкуствата и спорта“ посетиха премиера на комедията „Пробен срок“ в Драматичен театър „Драгомир Асенов“ – гр. Монтана.

 

 

Хайде на екскурзия!

В регионалния исторически музей – град Враца.

 

Откриване на нов кабинет по козметика в ПГЛП – гр. Монтана

Професионална гимназия по лека промишленост – Монтана откри нов кабинет по козметика, оборудван със съвременна техника и технологии, с които професионалното образование ще се превърне в привлекателна възможност за учене.
Кабинетът стана реалност благодарение на НП „Професионално образование и обучение“, Модул 1 „Модернизиране на материално-техническа база“ и с подкрепата на “Christian of Roma Group” ООД, фирма лидер в козметичния сектор.

 

 

Коледна работилница

Весела Коледа работилница на учениците от 8 Б клас на ПГЛП – гр. Монтана в Регионалния исторически музей – Монтана!

 

Откриване на новата 2023-2024 учебна година

 

Изпращане на випуск 2023 г.

 

Вълнуващо е изпращането на абитуриентите! На добър час, мили момичета и момчета! Успешен и щастлив да е житейският Ви път!

Коледно тържество в ПГЛП – гр. Монтана

С голям интерес учениците от ПГЛП-Монтана отбелязаха настъпващите Коледни празници. Всички въодушевени участници вдигнаха тонуса на настроението и грабнаха вниманието на публиката. Учениците от групата по Танцово и Театрално изкуство се представиха отлично на Коледното тържество.

В детската градина

Празнично настроение изпълни детска градина „Детелина“ по инициатива на ученици от Професионална гимназия по лека промишленост – Монтана, професия „Помощник-възпитател“. С четене на Коледни приказки, подаръци и много топлина, зарадваха малчуганите на детското заведение.

 

Подготовка за Коледните празници

Учениците от ПГЛП – гр. Монтана изработиха Коледни картички и други украшения, с които да участват на Коледния благотворителен базар, организиран от Община Монтана.

Отбелязване на 20 ноември – Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия в ПГЛП – гр. Монтана

През седмицата 14 – 18.11.2022 г. в ПГЛП – гр. Монтана, в Час на класа във всички класове и на организирано мероприятие по БДП от Училищната комисия по БДП се извършиха разнообразни дейности, с които беше отбелязан Денят на възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия – 20 ноември.

На учениците отново беше разяснена пътнотранспортната обстановка в района на училището, бяха изправени пред решаване на казуси за правилно преминаване във всички посоки през голямото кръстовище в близост до училището, припомнени бяха основните пътни знаци и правила за безопасно движение по пътя, решени бяха тестове и други задачи от учебните тетрадки.

Училищната комисия по Безопасност на движението по пътищата акцентира върху опасността от пътнотранспортни произшествия, последствията от тях, както и отговорността на всички участници в движението да бъдат внимателни и отговорни. Беше проведена лекция за движението при зимни условия, както и за дейности по оказване на първа помощ на пострадали при пътнотранспортни произшествия. И в часовете по рисуване учениците изработваха рисунки на теми по БДП.

20 ноември – Ден, в който всички ние отново ще си спомним нелепите инциденти по пътищата, ще си дадем сметка доколко сме отговорни като участници в движението, каква е културата ни на поведение и какви са уменията ни за реакция в критични ситуации. Усилията за опазване на човешкото здраве и живот са отговорност не само на институциите, но и на нас самите.

Футболният отбор на ПГЛП – гр. Монтана

 

Откриване на Новата 2022-2023 учебна година

Професионална гимназия по лека промишленост – Монтана пожелава ползотворна, безпроблемна и пълноценна учебна година! Честит празник и на добър час по пътя на знанието!

 

На море в Китен 2022 г.

Шестдневното туристическо пътуване по Южното Черноморие на учениците от ПГЛП – гр. Монтана, настанени в курортното селище Китен, с уникално съчетание на планински и морски климат, бе осъществено благодарение на НП „Отново заедно“. Част от красивото изживяване е и посещението на замъка „Влюбен във вятъра“ в село Равадиново, незабравимата разходка с лодка по река Ропотамо, обиколка на групата в стария Созопол, носеща духа на отминали епохи. Учениците ни се прибраха щастливи и заредени с емоции!

Участие в изложба по случай деня на Безопастността на движението по пътищата

Ученици от ПГЛП – гр. Монтана взеха участие със свои рисунки в организирана изложба от РУО – Монтана и Областна администрация – гр. Монтана на тема „Безопасно лято“, по случай деня на Безопасността на движението по пътищата – 29 юни.

Рисунката на Гюла Златанова от 9А клас беше класирана на трето място. Грамоти за участие получиха още Беатрис Владимирова и Антоан Пламенов, също от 9А клас на ПГЛП – гр. Монтана.

Междуучилищна  инициатива

На 21.06.2022 г. по проект „Подкрепа за успех“ се проведе представителна междуучилищна изява по БЕЛ и математика. Участваха ученици от ПГЛП – Монтана и VI СУ „Отец Паисий“ – Монтана. Разделени на отбори, участващите се състезаваха за бързина и точност и се представиха отлично.

Обучение на наставници  в ПГЛП – гр. Монтана

Обучението на наставници, които да подпомагат учениците при обучението им в реална работна среда се осъществи в рамките на Проект BG05M2OP001-2.014-0001 „Подкрепа на дуалната система на обучение“ – 26.05.2022 г. в ПГЛП – гр. Монтана.

Абитуриентски   бал   на    випуск   2022 г.

22.05.2022 г.

Изпращане на випуск 2022 г.

Вълнуващо е изпращането на абитуриентите! На добър час, мили момичета и момчета! Успешен и щастлив да е житейският Ви път! Животът има нужда от Вас. Светът се крепи на младостта. Вие сте нашето продължение, нашата надежда и вяра!

Училищен  конкурс  за рисунка  на  тема  „Професията ми  през  моите  очи“

13.05.2022 г.

Професия „Оператор в производството на облекло“

 

 

Професия „Фризьор“

 

 

Професия „Маникюрист-педикюрист“

 

 

 

Отбелязване на Деня на Земята в ПГЛП – гр. Монтана

 

По случай Деня на Земята – 22 април 2022 г. учениците от ПГЛП – гр. Монтана засадиха цветя и дръвчета в двора на училището!

Участие в кампанията „Походът на книгите“

Учениците от ПГЛП професия „Помощник възпитател“ се включиха в кампанията „Походът на книгите“ с посещение на ДГ №9 „Зора“, където четоха детски приказки на децата от първа и втора група. Децата ги поздравиха с изпълнение на песнички и стихотворения.

Училищен кръг на състезание „Млади таланти в модата“

Категория 1 – „Художествена скица“

 

 

Категория 2 – „Сръчни ръце“

 

 

 

Състезание по професия „Фризьор“

 

 

Състезание по професия „Козметика“

 

Пробно стажуване на ученици във фирми партньори на ПГЛП – гр. Монтана

За втора поредна година учениците от ПГЛП професия „Оператор в производството на облекло “ проведоха своето пробно стажуване по проект „Подкрепа за дуалната система на обучение“. Стажуването се проведе във фирмите партньори „МАЙ-ЦЕНТРАЛА“ ЕАД и „ФЕЛДХЮС-БГ“ ЕООД , където учениците проследиха работния процес в реална работна среда и се запознаха със спецификата на отделните манипулации. Изпробваха своите умения за работа на различни видове машини и автомати. Голям интерес у тях предизвика Кътър системата за създаване на шаблони за кройки на дрехи .

Откриване на Новата учебна година – 15.09.2021 г.

Отбелязване на деня на Безопасността на движението в ПГЛП – гр. Монтана

На 28 и 29.06.2021 г. ПГЛП – гр. Монтана отбеляза 29-ти юни – Ден на безопасността на движението. В коридора на училището ученици от Х А и ХІ А клас поставиха изготвени от тях табла, свързани с пътните знаци и безопасността на движение. На учениците от VІІІ и ІХ клас бяха представени презентации на тема: „ Безопасност на движението“ и „Етика на пътя“, а учениците от Х Б клас участваха във викторина, съобразена с възрастта им.

Дипломиране на випуск 2021 г.

Скъпи наши възпитаници!
Сега за вас предстои нов етап от вашия житейски път.
Нека всички умения и знания, които сте получили в училище, да бъдат за вас солидна основа.
Нека са начало за бъдещи постижения.
Нека хората, които са били до вас, през всички тези години, останат в сърцата ви завинаги.
Пожелаваме да стигате и до най-висшата цел, да пожънете желаните резултати.
Нека успехът да спохожда, вашите действия и стремежи.
Бъдете винаги изпълнени с вяра в доброто и достойно бъдеще!

Награда за ПГЛП – гр. Монтана  от  ЦМЕДТ „АМАЛИПЕ“

Благодарим на ЦМЕДТ „АМАЛИПЕ“ за високата оценка и признание!

 

Абитуриентски  бал  на випуск  2021 г. на  ПГЛП – гр. Монтана

24.05.2021 г.

Изпращане на абитуриентите  от випуск 2021 г.

Вълнуващо е изпращането на абитуриентите! На добър час, мили момичета и момчета! Успешен и щастлив да е житейският Ви път! Животът има нужда от Вас. Светът се крепи на младостта. Вие сте нашето продължение, нашата надежда и вяра!

Отбелязване на Международния ден на Земята в ПГЛП – гр. Монтана

„ПАЗИ Я ЧИСТА, НО НЕ ЗА ДЕН!” – инициатива на ученици от ПГЛП-Монтана за отбелязване на Международния ден на Земята – 22 април 2021 г.
Планетата Земя се нуждае от нас и нашите действия!
Нека бъдем отговорни и добри към нея!

 

Пробно стажуване по проект „Подкрепа за дуалната система на обучение“ в ПГЛП-Монтана

Професионална гимназия по лека промишленост – Монтана

водеща в областта за прилагането на дуалната система на образование

Първото си пробно стажуване преминаха ученици от VIIIa и Xa  клас в  дуална система на обучение по професии „Моделиер-технолог на облекло” и „Оператор в производството на облекло”.

При спазване на противоепидемичните мерки, учениците се запознаха със  спецификата на работата, обучение за работа с модерна техника със съвременни методи и ресурси. Изпълнението на проектните дейности спомага за повишаване на съответствието на професионалното образование и обучение с пазара на труда в региона.

Стратегията на Професионална гимназия по лека промишленост е отличен пример  за нуждата от тясна обвързаност между образователната система и реалните потребности на бизнеса!

През месец април  учениците от VIIIa и Xa  клас на ПГЛП-Монтана ще преминат  двудневно пробно стажуване във фирмите –партньори. Практиката се провежда  в рамките на проект  „Подкрепа за дуалната система на обучение“ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския социален фонд.

Ръководният екип на ПГЛП-Монтана  изказва благодарност на  шивашките фирми- партньори „Си-модел“ ООД, „Микена” ООД и „Фелдхюс.БГ”ЕООД за  предоставената възможност  и оказваната подкрепа за дуално обучение на учениците от гимназията!

Отбелязване на Деня на търпението – 25 март 2021 г. – в ПГЛП – гр. Монтана

Учениците от ПГЛП-Монтана , отбелязаха  Деня на търпението в електронна среда  с много желание, ентусиазъм и интересни идеи. Във всички класове бе реализирана инициатива под различна форма – презентация, собствени мисли за търпение,постоянство,разбиране,толерантност и доброта.

Всеки клас се отличи с креативност и  оригиналност на представените идеи

  • В VIIIа клас бяха изработени гривни с надпис, Инес Николаева рецитира стихче за търпението
  • В VIIIб  клас бяха изработени тематични картички, презентация, символи и знаци на търпението
  • в IXа Руслана Радославова направи постер със собствени мисли за търпението
  • в XIа учениците изготвиха интересно табло със символи на търпението
  • в XIIа клас бяха декламирани мисли за търпението от Даниела Цецкова .

 

На 25 МАРТ ДЕН НА ТЪРПЕНИЕТО посланията се обединяваха от общата идея за по-често проявяване на тази християнска добродетел в нашето ежедневие, за повече хармония в човешките взаимоотношения.

 

Дейности по кариерно ориентиране в ПГЛП – гр. Монтана

Екипът на ПГЛП-Монтана, благодари на г-жа Таня Златанова – кариерен консултант към ЦПЛР ОДК „Ние, врабчетата” –гр.Монтана, за полезните, интересни и ефективни дейности по кариерно ориентиране с нашите ученици. Теми свързани с определяне силните страни на личността, ценности и ценностна ориентация, умения за вземане на решение, моето първо интервю за работа и др. , са част от подкрепата за личностното развитие на учениците от VIII до XII клас в гимназията. Учениците ни се включиха активно в интерактивните упражнения, в дискусиите по тематични филми и в тренингите за уменията и компетенциите на 21 век.

Пролетни прически в ПГЛП – гр. Монтана

Пролетта носи надежда за радост! „ЦВЕТНА ГРАДИНКА В КОСИТЕ”, инициатива за пролетно настроение на ученици и учители от Иванела, Алекс, Натали и Теменужка от XIa клас на ПГЛП-Монтана. Да бъдем здрави и позитивни! Успешна седмица!

Отбелязване на Световния ден за борба с тормоза в ПГЛП – гр. Монтана

Днес отбелязахме Световния ден за борба с тормоза в училище! ПГЛП-Монтана е УЧИЛИЩЕ НА ТОЛЕРАНТНОСТ, ГРИЖА И УВАЖЕНИЕ един към друг!
Всички ние сме колкото еднакви, толкова и различни. Равноправието е присъщо за всеки от нас и умението да го осъзнаваме ни помага да постигнем единство, разбирателство и подкрепа помежду ни.

Ученици от XI клас на ПГЛП – гр. Монтана в Занимания по интереси – клуб „Рисуване“ изработиха табло по БДП.

Талантливи ученици от XI клас на ПГЛП – гр. Монтана, професия „Фризьор“  изработиха кичури в червени и зелени нюанси и модно мъжко подстригване

Представяме Ви талантливите маникюристи от Х Б клас на  ПГЛП – гр. Монтана

Да си маникюрист е призвание, съчетано с компетентности и професионално отношение.

Учениците представят красиви дизайни в своята професия – Маникюрист.

Настроение и красота има всеки ден при нас!

Държавни изпити по теория и практика на професията 2020г.

Горди сме с отличното представяне на държавните изпити на ученици от 12 клас, професия „Козметик”. Похвала за добрата подготовка и от представители на работодателите, с най-искрени пожелания за бъдещи успехи! Подарък от нашите партньори красив и функционален козметичен стелаж.